Hårt jobb att arbeta mindre

Jag fick arbeta två år med att försöka växla ner från 50 till 30 timmar i veckan. Först när jag gav mig fan på att stå emot impulserna att sitta med i alla arbetsgrupper och peta i allt, lyckandes jag.

Så säger civilekonomen Jörgen Larsson som hoppade av konsultfirman för att hinna leva sitt liv, till Aftonbladet idag. Nu har han som forskare vid Göteborgs universitet släppt en rapport om oss sönderstressade löneslavar, med småbarnsföräldrar i spetsen. Föräldrar med småbarn arbetar totalt tio timmar mer i veckan än på 1970-talet. Det beror främst på att mammorna gått upp i tid, medan papporna inte gått ner.

Svaret på problemet är enligt Jörgen Larsson att jobba och konsumera mindre. Detta är såklart bara halva lösningen. Det finns en massa människor som inte lyfter ett finger om dagarna men ändå konsumerar mer än föräldrarna till en hel dagisgrupp tillsammans. Vi får helt enkelt tvinga dem att dela med sig av sin konsumtion och sin fritid.

Till Svenska Dagbladet säger Jörgen Larsson att den uteblivna karriärmöjligheter inte känts som någon större uppoffring. Självklart är det så. Att få träffa vänner, umgås med familjen, uppfylla sina drömmar och hobbys väger ju mycket tyngre än att få ett nytt visitkort vart annat år. Därför publicerar Maska.nu vår egen guide till hur du pressar ur lite mer fritid ur din tråkiga vardag.

Så gör du för att minska vardagsstressen

  1. Arbeta aldrig övertid.
  2. Tänk aldrig på jobbet när du inte är på arbetsplatsen.
  3. Passa på att betala räkningar, sköta nätshopping, ringa jobbiga telefonsamtal, klippa naglarna etc. under arbetstid.
  4. Sjukskriv dig när du är frisk istället för att slösa dina sjukdagar på att sitta och snora.
  5. Om du sjukskriver dig, gå hem en timme tidigare dagen innan. Då räknas den timmen som karrens och inte första sjukdagen.
  6. Jobba mindre. Om du har barn under åtta år har du rätt att gå ner i deltid.
  7. Jobba där du bor eller kräv att få lön för den tiden du tvingas pendla till jobbet. Pendling är INTE fritid!