Anställd avslöjar i avskedsmejl: “Har inte lyft ett finger på 14 år”

”Sedan 1998 har jag varit här, men ändå inte. Så jag går väl förberedd mot min pension. Adieu”. Så skrev en anställd i sitt avskedsmejl till 500 arbetskamrater på  byggavdelningen inom den statliga förvaltningen i Menden öster om Essen. Under fjorton år hade nämligen mannen gjort så lite som möjligt på jobbet. Genom att endast gå till jobbet har han ämdå kunnat hämta ut 6,5 miljoner i lön under sina salladsår.

Orsaken till att han kunnat sitta av åren utan att göra den minsta skada förklarar han med att hans arbetsuppgifter tagits ifrån honom och lagts ut på andra samtidigt som andra avdelningar utfört annat som han själv skulle ha gjort.

Många gläds å mannens vägnar och hoppas på att kunna följa hans exempel:

– Han är verkligen värd en lång och välbetald pension nu, säger en handelsanställd som Maska.nu pratat med.

– Själv såg jag fram emot en liten strejk, men det verkar som att jag måste gå tillbaka till jobber redan i morgon.

Även om mannen kommit undan med att göra ingenting har han fått stå ut med det kanske allra värsta ett lönearbete kan belasta oss med. Nämligen närvaro. Men eftersom han nu gått i pension så slipper han även det i framtiden.

Grattis och adieu önskar vi på Maska.nu

Läs mer
Der Wester: Menden Stad personal ger en farväl e-post för vertebrala

Relax don’t do it!

Allt färre partier och fackförbund driver nu frågan om förkortad arbetsdag. För ett och ett halvt år sedan slopade fackförbundet Kommunal kravet på sextimmars arbetsdag. Och i höst valde vänsterpartiet att gå samma väg.

Vi vet alla att arbetstiden i det nya kunskapssamhället snarare har ökat än tvärt om. Svenska löntagare arbetar idag fler timmar övertid än någonsin tidigare. Något som arbetslivsforskare förklarat ger stor inverkan på vår psykiska hälsa.

I dag är det inte främst genom ledont och ryggbesvär som arbetslivets ok gör sig påmint. Stress, sömnproblem, ångest och depression heter de nya arbetsrelaterade skadorna. Och dessa skador kryper nu allt längre ner i åldrarna. Redan i mellanstadiet börjar man se tecken på ångest och stress över en framtida arbetssituation. Och nu varnar skolpsykologer och ungdomsläkare om en allt mer allarmerande situation för gymnasieelver.

Men motstånd finns. Det som chefsutbildare och näringslivsorganisationer kallar för “partikulär ovilja” sprider sig som en löpeld över kontorslandskapen. Idag utbildas ledare och chefer i större grad för att kunna handskas med arbetsovillig personal än i fackliga konflikter. Kvinnor som inte ler tillräckligt när de arbetar ses som ett hot mot hela företagets arbetslinje. Och bakom ledningens ryggar smider personalen planer om hur de skall kunna öka semesterdagarna genom sjukanmälningar från hotelltelefonen på Mallorca.

Nya tider föder nya motstånd!

Maskning en del av jobbet…

…och jobbet är en del av maskandet, tyvärr. Men för oss som tyvärr har jobb så blir maskandet ändå ett litet andrum i vardagen. Uppsala Nya Tidning har under de senaste veckorna skrivit om vår strävan att fylla våra liv med något annat än arbete:

“Jag jobbar väl sex timmar av åtta, säger Magnus som jobbar på ett läkemedelsföretag som analytiker. Resten av tiden går jag runt och pratar med mina kolleger, dricker kaffe och gör små ärenden på stan.”

Utifrån den undersökning om maskandets påverkan på företaget som vi skrev om för ett tag sedan presenterar UNT motsvarande siffror utifrån ett svenskt perspektiv. Den som tjänar 25 000 kronor i månaden får ungefär 5 000 kronor i lön utan att prestera ett enda dugg. 5 000 kronor är en till synes en löjligt liten siffra om man jämför vad Skandias chefer får för att spela minigolf och äta affärsmiddagar. Men det är endå ett gott betyg till svenska lönearbetare.

Idag mäts i antalet arbetade timmar (det värde och det antal produkter det skapar). Medan svenskarnas beteende på sina arbeten egentligen vittnar om att rikedom kanske egentligen borde räknas i antalet timmar utan arbete. Något som också sociologen Roland Paulsen vittnar om i ett samtal med UNT:

“Produktionen blir allt effektivare och för att folk ska ha något att göra skapas vissa jobb som det är svårt att se meningen med. Det vore ibland bättre att dra ned på arbetstiden än att ha folk fastlåsta vid arbeten de egentligen inte vill ha.

Läs mer:
Maskning en del av jobbet
“Jag pratar, driver kaffe och gör ärenden”

Polischef spelade golf på arbetstid

I decembermörkret är det lätt att drömma sig bort mot varmare väder. Och ibland hjälper det tråkiga jobbet till att göra dagen så outhärdlig att man bara måste sticka iväg ett litet tag. Men arga moraltanter inom näringslivet eller ibland även innom det offentliga verkar inte ha någon förståelse.

Detta fick en stackars polischef uppleva när han istället för att sitta och ruttna på kontoret tagit sig en liten uppfriskande golfrunda. Nu riskerar han disciplinstraff, rapporterar ekonominyheterna.

Vi på Maska.nu hoppas att polischefen trots de disciplinära åtgärderna kan fortsätta förbättra sitt handikapp under nästa år. Det är ju sånt som höjjer vår skattemoral.

Källa: http://ekonominyheterna.se/nyheter/tt/2007/12/14/polisgolf/index.xml

Vi maskar 20% om dagen

I veckan kom en rapport som vi på Maska.nu väntat länge på. Salary.com gör årligen en undersökning vars resultat redovisas i Wasting Time Survey. Enligt rapporten så maskar vi bort 20,3% av arbetsdagen. En stor del av deltagarna förklarar beteendet som en protest mot att de är underbetalda eller utsätts för understimulerande och verklighetsfrånvända arbetsuppgifter.

“Survey respondents also feel that some of their work-related activities are a waste of time […]”

I rapporten ser vi också tydligt att unga maskar mer än äldre. Detta är något som vi på Maska.nu märkt väldigt tydligt i våra intervjuer med anställda. Unga har ofta en mer oförstörd och lustfyld syn på livet. Denna livslust får ofta en rejäl törn när unga tvingas ut i arbetslivet. Ett liv som tidigare bestått av livsbejakande aktiviteter som att umgås med familj och vänner, kunskapsinhämtning och lek förvandlas plötsligt till 8 timmars meningslöshet om dagen. Enligt sociologen Roland Paulsen vid Uppsala universitet handlar det också om att många jobb inte längre är till för att tillfredsställa våra behov:

“Det kan bli svårt att förstå meningen med jobbet. Vi producerar oerhört mycket mer än vi egentligen behöver.”

Maska.nu har pratat med Anneli som är 26 år och arbetar med avtalsregistrering vid en av sveriges större banker. Även om mycket av den tid som maskas bort används åt, vad som kan tyckas vara, meningslöst surfande och att bara ta det lungt så handlar det enligt Anneli om att varva ner för att kunna utnyttja kvällar och helger mer effektivt. Att använda sista timmen en torsdagseftermiddag på jobbet till att läsa tidingen och dricka en kopp kaffe kan ge den där lilla extra energin som behövs för att orka gå till träningspasset, menar Anneli.

Så även ett extra långt toalettbesök eller ett halvtimmespass på Youtube.com kan alltså handla om att ta av meningslös arbetstid och ge till livsbejakande aktivitet.

Lär mer:
Sydsvenska Dagbladet: Välfärden gör det lättare att maska
Aftonbladet: Så mycket maskar vi på jobbet
Expressen: Vi slöar bort 20 procent av dagen
Salary.com: Wasting Time Survey