Rikard – Sovexperten

Maska.nu har träffat Rikard som är expert på att sova på jobbet. Han har till och med, under flera års tid, arbetat fram en teknik som går ut på att han kan sitta upp och sova utan att förbipasserande reagerar.

Han berättar för oss att på de flesta jobb han haft lyckats med att systematiskt sova på arbetstid. Ett tag jobbade han som paketerare av elektronikutrustning. På lagret byggde han sig ett hemligt sovrum utav stora kartonger.

– Varorna levererades i jättestora kartonger och jag skötte om lagret där kartongerna fanns. Jag hade staplat upp dem jättesnyggt längst bak i rummet, som en mur. Sen hade jag satt en kartong längst ned i botten som var tom. Där hade jag skurit ut en liten dörr så man kunde helt enkelt krypa igenom den kartongen till ett hemligt rum. Rummet var ca: 6 m2. Där hade jag kudde, täcke och askopp. Så sa jag bara till mina chefer att jag skulle hämta eller fixa något på lagret och så kunde jag lägga mig och sova där.

– Jag hade involverat ett par arbetskamrater också så vi brukade gå dit och sova, läsa eller röka, för man fick egentligen inte röka i det huset. Men man kunde bara vara borta en viss tid innan de andra började bli misstänksamma. Men vi täckte alltid upp för varandra, ljög och sa “han sitter nog borta vid pressarmaskinen”.

– Det tog mer än ett halvår innan vi blev upptäckta. När jag en dag var sjukskriven, vilket jag också var fantastiskt mycket, så var det någon annan som hade varit och hämtat kartonger och hade då hittat mitt hemliga rum. Det var inte alls populärt. Det är enda gången jag blivit upptäckt. Då blev de superförbannade och jag fick världens utskällning. Men på den tiden var det en annan arbetsmarknadsituation. Det fanns så dåligt med folk så det blev inga konsekvenser. De såg ju mig en annan gång sitta och dricka öl i en park på arbetstid och då fick jag först världens utskällning och sen så höjde de min lön med 2000 spänn för att jag skulle komma till jobbet lite oftare. Men på den tiden var valet att ha mig som sjukskrev mig jävligt mycket, sov på jobbet, drack öl på arbetstid kontra ingen alls. Så jag var det bättre valet.

– När jag inte använde mitt hemliga rum så gick jag in på muggen och sov. Min chef brukade säga “jag ska bara bort och bajsa” och så kunde han vara borta en timme. Så då var det helt legitimt för mig att säga “jag ska också gå och bajsa” men istället jag gick och la mig och sov direkt på toagolvet. Och så hade jag med mig en liten väckarklocka.

Rikard berättar att han även jobbat på matbutik och även där hade ett litet sovrum.

– Där var vi bara tre som jobbade och jag fick “äran” att ha hand om läsklagret. Det låg utanför själva butiken och jag fick en egen nyckel. Det var fantastiskt. För det första så kunde jag säga att jag måste inventera eller hämta något från lagret och då kunde jag lägga mig och sova. Där hade jag gjort i ordning med gamla packlådor för öl och en filt och lite grejer. Och för det andra så kunde jag gå dit efter arbetstid och hämta folköl.

– Så fort man har ett jobb där man har ett eget ansvar så har man stora möjligheter att sova. Och så länge man gör det som förväntas av en så finns det fantastiskt många möjligheter att sova och maska på jobbet. Så var det när jag körde truck på på ett lager och när jag jobbade med att klippa gräset på en kyrkogård.

– På lagret arbetade jag med att stuva om varor i olika boxar. Jag hade en viss mängd varor som skulle flyttas, med truck, från en box till en annan box och det skulle göras under en viss tid. Då kan man göra det så snabbt man kan så får man tid över.

– När jag jobbade på en kyrkogård så trivdes jag jättebra. Det var grymt slappt. Där fick jag tilldelat ett visst område av kyrkogården som jag skulle klippa gräset på under en vecka. Då klippte jag som fan på måndag och tisdag så jag hann klart. Då hade jag resten av veckan till att göra vad som helst. Då brukade jag sitta i en park och spela backgammon eller äta mackor, som en tant brukade lämna vid sin mans grav. Eller så letade jag upp en gammal, schyst, svart, liggande gravsten och sov på den. De blir jättevarma i solen. Sen fanns det gamla gravhus där jag sov mycket också.

– Nu jobbar jag på kontor och även där sover jag på muggen. Men vanligtvis sover jag i min kontorsstol men det gör jag nästan bara på lunchen nu för tiden. Jag har utvecklat en teknik. Det gäller att lyckas somna i en position som ser omöjlig ut att somna i för då är det ingen som tror att man sover. Så jag sitter alltid såhär.

Han visar och fortsätter:

– Alltså med huvudet lutat mot pekfingret. Det är ingen som tror att man kan sova med huvudet balanserat på pekfingret men det kan man faktiskt med lite övning. Kollegorna är nu vana vid att jag gör så, så det är ingen som tycker att det är konstigt längre.

– Jag jobbar på ett sätt där jag först gör det som förväntas av mig så fort som det bara går så att jag får så mycket tid som möjligt efteråt att göra ingenting på. Och det är ju ingen som tycker att det är konstigt att man sitter och surfar, läser Aftonbladet eller spelar spel. Så länge man kan sitt jobb och är beredd på att börja jobba när som helst. Nu är det lite svårare att bestämma över sitt sovande eftersom vi har direkt kundkontakt.

Rikard avslutar:

– Det är fan befängt att jag spenderar den mesta tiden i mitt liv på en plats jag inte tycker om. Jag spenderar mer tid med mina kollegor än med min sambo.