Maskinerna är våra vänner, utan dem inget paradis. En podcast om teknologi, maskiner och arbetskritik.

Karl Marx, Valerie Solanas och Birger Schlaug. Alla förlitar de sig på att vi med hjälp av teknikens utveckling skall kunna skapa ett samhälle där vi befrias från arbetets bojor. Och visst är det svårt att förneka att industrialiseringen både effektiviserat produktionen av våra livsbetingelser och gjort arbetet i våra fabriker mindre tungt.

Men den industriella revolutionen möjliggjordes tack vare slaveri och ett ständigt inflöde av billiga råvaror och energi från världens periferier. Och maskinerna som byggde vår välfärd bör kanske främst ses som agenter för denna sociala relation mellan centrum och periferi. Det menar i alla fall humanekologen Alf Hornborg som lyfter fram begreppet maskinfetischism som en utveckling av Karl Marx’ varu- och penningfetischism.

I denna podcast så frågar vi oss om det automatiserade samhället verkligen är ljuset i arbetskritikens mörka tunnel.

Ladda ned som mp3

Musik i denna podd: Totte Wallin – Jag Hatar Mitt Jobb, Kjell Höglund – Maskinerna är våra vänner, Mullvadsoperan – Maskinerna ska dansa och Håll Det Äkta – Förstör Maskinen.

RSS-flöde för poddar: http://www.maska.nu/kategori/podcast/feed

4 kommentarer

 1. PH says:

  Hej! Om ni planerar att släppa fler poddar kan ni väl slänga upp ett eget flöde (“feed”) för bara podcasts, så kan man mata in den i valfri poddläsare? Ser att podden inte dök upp i Planka.fm:s poddflöde.

  Eftersom ni kör med WordPress kan ni väl t.ex. lägga poddar i en dold kategori, eller något, så kan man prenumerera på bara den kategorins flöde med RSS.

  /Tekniskt utmanad

 2. Linus says:

  Hej, vad dumt att vi inte tänkte på det. Lägger upp en kategori direkt. Här är flödet: http://www.maska.nu/kategori/podcast/feed

 3. PH says:

  Tack!

 4. […] nationalekonomin är viktigt att läsa om. Även om vi blir tvungna att döda en del darlings som ”teknologisk utveckling som minskar arbetsbehovet”, Robotpartiet och inte minst […]