Grus i maskineriet i Malmberget

När pappersvändarna på LKAB började vrida och vända på paragrafer och tidigare överenskomna regler i sina ivriga försök att förhindra att de anställda får ta del av företagets växande vinster svarade de anställda med samma vapen. Det är allmänt känt att säkerhetsföreskrifter, miljöpolicys och jämställdhetsplaner inte är mer än på pappret på de flesta företag. Och nu när gruvarbetarna i Malmberget börjat följa säkerhetsreglerna till punkt och prickar så anklagas de för maskning.

Slipsnissarna i LKAB:s ledning står förvirrade och gräver djupt med fingrarna i huvudet. Mats Pettersson som bär den fashionabla titeln personaldirektör utrycker det såhär:

Förutsättningarna som ska finnas, är där. Malmen är i ortarna, maskinerna är tillgängliga och vi har full bemanning […]

Men så enkelt är det inte alltid. Vi anställda är inte maskiner och förutsättningen för att vi skall jobba är inte att vi får maskiner i händerna och sätts ut på en arbetsplats. När löneförhandlingarna saboteras för att LKAB:s ledning och aktieinnehavare vägrar dela med sig får de anställda ofta förlita sig på facket. Men när fackförbundet nu står bakbundna genom kollektivavtalens fredsplikt måste man leta efter nya vapen.

Man kan kalla det maskning, paragrafrytteri eller ren djävulskap. Vi på Maska.nu kallar det uppfinningsrikedom och kan inte annat än gratulera gruvarbetarna i Malmberget. Det enda som kan avgöra hur vida denna maskningsaktion är bra eller ej är i vilken mån den lyckas påverka de pågående löneförhandlingarna på LKAB.

Maska.nu önskar gruvisarna all lycka till!

Maskning gav resultat

För ca. två veckor sedan meddelades arbetarna på scaniafabriken i falun om att produktionen skulle flyttas. Flera hundra personer skulle mista sin enda inkomstkälla och stämningen var minst sagt hetsig på fabriken. När beskedet kommit och den värsta ilskan hade lagt sig så valde många arbetare att slå tillbaka på det enda sätt som kändes tillgängligt. Produktionen minskade snabbt och arbetarna sänkte arbetstempot rejält. Cheferna på Scania svarade snabbt med repressioner. Man skickade ut chefer och arbetsledare på verkstadsgolvet och förklarade det med att man ville set till att till att ingen mådde dåligt eller behövde särskilf “hjälp”. Denna ukna förklaring var dock inget som arbetarna gick på. (more…)

Följetång: Utdrag ur Sabotage in the American Workplace

Maska.nu presenterar översatta utdrag ur boken Sabotage in the American Workplace, som en sporadisk följetång. Boken är skriven utav Martin Sprouse och skapade en del rabalder när den kom ut 1992 i USA. Vi har valt att översätta texterna till svenska, men boken är väldigt lättläst och rekommenderas varmt. Översättningen är mer gärna än väl och vi ursäktar i förväg för språkliga missar. (more…)