Grus i maskineriet i Malmberget

När pappersvändarna på LKAB började vrida och vända på paragrafer och tidigare överenskomna regler i sina ivriga försök att förhindra att de anställda får ta del av företagets växande vinster svarade de anställda med samma vapen. Det är allmänt känt att säkerhetsföreskrifter, miljöpolicys och jämställdhetsplaner inte är mer än på pappret på de flesta företag. Och nu när gruvarbetarna i Malmberget börjat följa säkerhetsreglerna till punkt och prickar så anklagas de för maskning.

Slipsnissarna i LKAB:s ledning står förvirrade och gräver djupt med fingrarna i huvudet. Mats Pettersson som bär den fashionabla titeln personaldirektör utrycker det såhär:

Förutsättningarna som ska finnas, är där. Malmen är i ortarna, maskinerna är tillgängliga och vi har full bemanning […]

Men så enkelt är det inte alltid. Vi anställda är inte maskiner och förutsättningen för att vi skall jobba är inte att vi får maskiner i händerna och sätts ut på en arbetsplats. När löneförhandlingarna saboteras för att LKAB:s ledning och aktieinnehavare vägrar dela med sig får de anställda ofta förlita sig på facket. Men när fackförbundet nu står bakbundna genom kollektivavtalens fredsplikt måste man leta efter nya vapen.

Man kan kalla det maskning, paragrafrytteri eller ren djävulskap. Vi på Maska.nu kallar det uppfinningsrikedom och kan inte annat än gratulera gruvarbetarna i Malmberget. Det enda som kan avgöra hur vida denna maskningsaktion är bra eller ej är i vilken mån den lyckas påverka de pågående löneförhandlingarna på LKAB.

Maska.nu önskar gruvisarna all lycka till!