Sjuk debatt om sjukskrivna

tomten.jpgMarcello Ferrada-Noli är professor vid Karolinska institutet, gillar att segla, åka i sin vetaranbil samt avnjuta italiensk mat och fint vin på gården utanför Uppsala eller i sin innerstadslägenhet i Stockholm. Marcello tjänar också dryga 45 000 i månaden och tycker att svenska arbetare börjar bli för lata och giriga.

– Utbrändhet är ett påhitt.
– Många sjukskriver sig för att de inte trivs på jobbet.

[…]

– Många som är sjukskrivna på grund av stress borde arbeta.
– De kan må dåligt av andra saker. En dålig chef till exempel.

Att sjukskrivningar blivit ett vapen, hos anställda, för att förbättra sin livssituation är inget nytt för oss på Maska.nu. För Marcello krävdes det visst en professorexamen för att kunna se det. Men för oss som varje dag går upp och åker till köpcentret, lagret eller kontoret, där vi jobbar, så är detta en självklarhet.

Men det är tyvärr inte detta som det hela handlar om. Det handlar om en utbredd hets mot alla dom som inte har, är för sjuka eller inte får något jobb. “De sjukskrivna bara fuskar” skriker DN’s ledarsidor ut, “Ut i arbetslivet med föräldrarlediga mammor” ropar Göran Persson, AMS vill öka kontrollen utav arbetslösa och Fredrik Reinfeldt köper Sifo-mätningar för att kartlägga “fusket”.

Men dessa hetsande överbetalda herrar ljuger. Vi har ingen chockhöjning utav sjukskrivningar eller mammor som tar ut sin föräldraledighet. Under hela 60- och 70-talet ökade sjukskrivningarna för att slutligen toppa i slutet utav 80-talet, långt över dagens siffror. Skälet till detta var först och främst för att arbetslösheten minskade och välfärden samt de ekonomiska möjligheterna att vara sjuk förbättrades. Folk hade helt enkelt råd att vara sjuka. Och har fler arbete så blir det ju självklart ett högre antal sjukskrivningar per år. På samma sätt ser man hur sjukskrivningarna minskade på 90-talet efter att man införde karensdagen och egenavgifter samt sänkte sjukersättningen. Dessutom så blev sjukskrivningarna färre allt efter som arbetslösheten steg. Allt färre hade råd att vara sjuka eller jobb att vara sjuka ifrån.

Idag ser vi hur detta slår mot de som redan ligger. De flesta arbetsplats- och stressrelaterade sjukdomar ser vi hos de med osäkra anställningar, lågavlönade arbeten och hos dubbelarbetande kvinnor. Men de som hetsar mot de sjukskrivna, arbetslösa och föräldralediga är högavlönade, män inom politikens och näringslivets toppskikt. Man kan undra vad för intresse t.ex. Marcello har av att tvinga människor, som uppenbarligen mår dåligt utav sitt arbete, tillbaka till jobbet.

Vi på Maska.nu tycker självklart att det är högst beklagligt att folk blir sjuka av att arbeta. Men något som är långt mer allvarligt än sjukfrånvaron just nu är sjuknärvaron. Överallt på våra arbetsplatser går folk runt och blir sjukare och sjukare medan man inte har råd att sjukskriva sig. När folk då har råd att sjukskriva sig så ser vi det som ett gott tecken. Så ring dig sjuk redan imorgon!

Källor: Dagens Nyheter, Aftonbladet.se & forsakringskassan.se