Vad är vettig sysselsättning?

Vem är det egentligen som avgör vad som räknas som vettig sysselsättning? I Stadsdelsnämnden i Biskopsgården, i Göteborg, har man öppnat ett s.k. Jobbcenter. Enligt Jobbcenter’s verksamhetschef Lena Sälsjö så är syftet med projektet att erbjuda arbetssökanden en vettig sysselsättning medan de söker arbete.

Men sanningen ligger självfallet en rejäl bit bort. Det hela handlar om att disciplinera arbetslösa och att tvinga socialbidragstagare att utföra obetalt arbete för att de skall få ut den ersättning de har rätt till. Något som inte bara leder till problem för de arbetssökande utan även pressar ner löner och skapar sämre anställningstrygghet för de redan anställda.

En grupp arbetare och arbetslösa i Göteborg, som kallar sig AKO (Arbetslösas KampOrganisation), har dock reagerat på det som händer. Tisdagen den 16 maj kallade de till en manifestation utanför Jobbcenter. AKO lade fram kritik mot att projekt som Jobbcenter varken leder fram till fler jobb eller färre bidragstagare. “Det säger ju sig självt att ingen arbetsköpare vill betala lön för arbete när det går att få gratis.” skriver AKO i ett pressmeddelande.

AKO drar också paralleller till det tvångsarbeten som fattiga tvingades till på 1920-talet. Något som på den tiden motarbetades med hjälp utav maskning, arbetsvägran, sabotage och kollektiv kamp ifrån arbetarnas sida. “Samma medicin för likartad sjukdom!” uppmanar AKO idag nästan 90 år senare.

Frågan Maska.nu ställer sig är vem fan Lena Sälsjö är att avgöra vad som är vettig sysselsättning för de arbetslösa göteborgarna.

Källor: Göteborgs-Posten, SVT Västnytt och AKO (Arbetslösas KampOrganisation)