Sverige vs. Danmark: 0 – 1

Enligt det danska konsultföretaget PA Consulting så är de danska arbetarna väldigt duktiga på att höja sina egna löner. Enligt PA Consulting så stjäl, förskingrar och överdriver anställda sina egna resultat (för att få mer i lön) för en kostnad på närmare 25 miljarder varje år. Det är enligt den danska finanstidningen Børsen svårt att komma fram till en exakt siffra eftersom många företag inte vill tala öppet om det interna svinnet.

Den bransch som drabbas hårdast är detaljhandeln. Anställda som är så missnöjda med sina löner att de väljer att ta med sig lönen hem i form utav varor är enligt Coop Danmark ett växande problem. I fjol sparkade man över hundra handlingskraftiga anställda p.g.a. att de vägrat nöja sig med sin usla avtalsenliga timlön.

– Det är naturligtvis ett problem som vi ser mycket allvarligt på. Det är betydelselöst om det handlar om en liter yoghurt eller två öl, det är ändå grund för avsked, säger Coop Danmarks informationschef Jens Juul Nielsen.

En helt annan åsikt får vi höra när Maska.nu talar med en före detta anställd på Coop Danmark:

– Även fast Coop ökat sin vinst så fortsätter de att sänka ingångslönen och OB-tilläggen för oss. All vinst hamnar i fickorna på dom högst upp. Jag snodde fyra limpor och blev avskedad. Medan Ebbe [Ebbe Lundgaard i Coop Norden’s ledning reds anm.] och gänget stoppar fickorna fulla med pengar.

Om siffrorna stämmer så kan vi bara gratulera de handlingskraftiga grannarna i syd. I Sverige beräknas kostnaden för stölder och fusk bland butiksanställda ligga på ca. 2 miljarder kronor årligen. Men allt lutar åt att vi kommer igen nästa år och att det kommer bli en hård match runt julhandeln.