Tips från Coachen

Sara är 34 år och har lång erfarenhet utav att göra så lite som möjligt under den tid hon tvingas slita i det helveteshål som många kallar för arbetsplats. Under hela sitt arbetsliv har hon och hennes vänner och arbetskamrater samlat på sig erfarenheter ifrån denna ständiga kamp. Här delar hon med sig utav några utav dem.

Kom inte försent, kom för tidigt
Detta tips kan se konstigt ut vid första anblicken men jag har upplevt många fördelar med att komma tidigt till jobbet. Den första och kanske den mest uppenbara fördelen är att bossen och arbetsledare älskar anställda som kommer i tid eller till och med för tidigt. Både som butiksanställd och kontorsarbetare har jag avnjutit många slöa timmar, tidiga morgnar, innan resten utav arbetsplatsen hunnit vaknat till liv. Ofta struntade jag helt i frukost hemma och åt den istället på jobbet medan jag läste igenom dagens morgontidning. Avlönat! Eftersom vi var flera som tog för vana att komma tidigt och slöa oss genom den första timmen på arbetsdagen så trodde vår avdelningschef att vi hade alldeles för mycket att göra. Så hon lät anställa ytterligare en person för att dryga ut arbetsbördan.

Klaga, klaga, klaga
Hur lite man än har att göra på jobbet så får bossen aldrig förstå det. Se alltid upptagen ut. Klaga alltid på hur “körigt” det är just nu. Det viktigaste i detta beteende är att alla arbetskamrater måste agera gemensamt. Annars går bossen aldrig på det. Så fort du får chansen klagar du högt inför arbetskamraterna om hur djävlig varenda arbetsuppgift är. Snabbt har du hjälpt till att bygga upp ett klimat där ingen lyfter ett finger utan att stånka och stöna. Det handlar inte om att övertyga dina arbetskamrater om att det är jobbigt, utan om att det är okej att säga det högt. Och ju högre ni stönar och klagar ju mindre arbetsuppgifter vågar bossen lägga på er. Den dag du inte hittar något att klaga på letar du helt enkelt för dåligt.

Planera din sjukfrånvaro
Många är vi som lyfter telefonluren istället för att gå på jobbet ibland. Ofta efter blöta och sena utekvällar. Men detta knep kan skötas mycket bättre. Sjukfrånvaro är en djungel utav rättigheter, skyldigheter, regler och lagar. Därför är det viktigt att planera sin friska sjukfrånvaro väl. Tänk alltid på att första dagen är en karensdag. Den dagen får du ingen lön eller ersättning för. Därför kan det ofta vara en dålig strategi att ringa sig sjuk enstaka bakfylledagar. De nästkommande 13 dagarna får företaget betala för. Olika företag har olika krav på när sjukintyg ifrån läkare måste lämnas in. Var noga med att kolla upp det om du planerar att vara sjuk. Sjuklönen man får istället för lön under de dagar man är “sjuk” är 80% (om man inte har avtalsgruppsjukförsäkring som ger en högre sjuklön). Men 80% utav lönen är inte illa pinkat för att ligga på stranden och njuta utav sol och glass.