Arbetslösa skall arbeta gratis

Nu höjs röster runt om i svensk politik för att sätta allt hårdare krav på unga långtidsarbetslösa. Centerpartiet, med Maud Olofsson i spetsen, tycker att Frankrike är en förebild när det gäller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Samtidigt ockuperar franska unga arbetslösa och studenter statliga byggnader i protest mot de nya försämringarna i arbetsrätten som skall gälla alla under 26 år. Senast i veckan såg vi hur franska myndigheter satte in beväpnad polis för att tysta ner de fredliga protesterna i Sorbonne. Men hemma i Sverige fortsätter Maud att propagera för ett avskaffande av lagen om anställningstrygghet för unga vuxna.

Socialdemokraterna å andra sidan talar sig varma om plusjobb och kommunala volontärarbeten. Staten ger bort oss arbetslösa som gratis arbetskraft till svenska företag med löftet om fullständigt subventionerad lön plus diverse bidrag. De stackars arbetslösa som sätts på dessa plusjobb får inte lika generösa erbjudanden. En avtalsenlig lön, vilket för de flesta alltså betyder Kommunals minimilön. Kommunals minimilön tillämpas dessutom oavsett facklig tillhörighet för den som får ett plusjobb. Hoppsan, där försvann visst föreningsrätten! Men det är inte det ända som försvinner. Lagen om anställningstrygghet gäller inte heller och A-kasseberättigandet försvinner det med. Det enda som garanteras är att du högst får behålla ditt plusjobb i 2 år.

Arbetslivsminister Hans Karlsson tycker att det är rimligt att de nya plusjobben tränger undan ordinarie anställningar. “Det är det pris man får betala för att få en annan turordning” säger han till LO-Tidningen. Trygga anställningar förvandlas snabbt och enkelt till osäkra och tidsbegränsade plusjobb, som vi andra arbetare och arbetslösa skall betala för genom skatt och nedskärningar i offentlig sektor.

Arbetarkommunen Stockholm har kommit på en annan fiffig idé. Här pushar man för att arbetslösa skall ta s.k. volontärarbeten hos kommunen. Med argument om att det ser bra ut på ditt CV och att det ger nyttig arbetslivserfarenhet vill man att bland annat unga i Hässelby-Vällingby skall arbeta gratis som städare, barnvakter och sophämtare. För att få ett jobb bör du redan ha ett jobb, heter det. Och kommunen erbjuder det gratis, eller tvärt om?

I år är det valår och de säger att vi ska välja sida. Men vi har redan gjort våra val. Vi gör våra val varje dag; på varje arbetsplats, i varje köpcentrum, i varje skola och på varje arbetsförmedling. För oss spelar det ingen roll om det är Socialdemokraterna eller Moderaterna som avskaffar arbetsrätten. För när politiker, myndigheter och näringsliv gemensamt bestämmer sig för att avveckla föreningsrätten, arbetsrätten och alla de verktyg som vi i över hundra år kämpat oss till så är det dags att leta vidare i verktygslådan. Och den som letar finner, heter det.