Sömnen blev min lön

Vad är egentligen fritid? Många skulle svara att det är tid som man är fri att göra vad man vill med. Andra skulle svara att det är tid då man inte arbetar. Och några skulle kanske svara att dessa två svar är samma sak.

Men frågar man någon förvärvsarbetare vad hon gör klockan 02.00 en tisdag natt så svarar hon med alla säkerhet att hon sover. Och svaret på varför är antagligen så självklart att frågan inte ens behöver ställas. För att man skall orka upp till jobbet dagen efter så klart. Är då kvällarna verkligen fria. Själv tvingas jag göra mycket som jag inte vill även på den tiden jag inte jobbar. Allt för att klara av att arbeta även nästa dag. Det kan handla om allt från att gå och lägga mig tidigt eller hålla mig nykter till att motionera för att inte min utslitna kropp skall ta för mycket stryk.

Men sömn är nog det mest centrala. Jag har fått mycket skit utav mina chefer för att jag varit för trött, sett “sliten” ut eller varit lat på arbetstid. Och många känner nog igen sig. Att chefen lägger sig i ens arbetsfria tid och försöker uppfostra en till en lydig arbetare även då man inte jobbar. Men om jag gör tjänster åt min arbetsgivare oavlönat så måste ju det betyda att jag också får ta ut kompensation för detta på min arbetstid. Eller?

fritid.jpg

På min förra arbetsplats hade jag flextid och kunde välja att arbeta på natten. Då var jag oftast helt själv på jobbet. Och det gick utmärkt att sova bort flera timmar på en bäddsoffa vi hade där. Och när folk började komma in på morgonen så visste de ju inte hur länge jag hade legat där. Så det var ju inga problem med att bli upptäckt. Ibland stack jag till jobbet direkt efter en röjjig utekväll för att få lite sömn. På morgonen var det bara att tidsrapportera och sticka hem och duscha. Det enda som fattades var OB-tillägg.

Ibland var jag inte ensam. Det fanns nämligen flera utav mina arbetskamrater som hade upptäckt denna “löneförmån”. Och då fick vi helt enkelt sova i skift. Eller så kunde vi sitta och glo på film och snacka skit hela natten. Jag antar att det fick kompensera alla de filmer jag skulle velat sitta uppe och sett sena kvällar, om det inte var för att jag skulle upp och tidigt för att arbeta dagen efter.

Jag vet inte vad som var bäst. Att få lön för att sova eller att slippa ägna all min lediga tid åt sömn. Men man kan väl säga att sömnen blev min lön.