Ångest inför jobbstarten?

“Har du ångest inför jobbstarten?”, “Hur känns det att vara tillbaka på jobbet?” och “Vill du byta jobb?”. Tre frågor som Aftonbladets läsare fått svara på via webben den senaste månaden. Svaren är både självklara och chockande beroende på vem du frågar. Över 60% utav de nästan 47 000 som svarat tycker att det är “Hemskt, jag skulle helst slippa jobbet” eller “Trist, roligare att vara ledig” på frågan om hur det känns att vara tillbaka. Nästan 40% uppgav bara några dagar tidigare att de hade ångest inför jobbstarten. Och en klar majoritet vill byta jobb.

Detta är den vardag som många utav oss tvingas tillbaka till efter vår semester. Under några dagars, eller förhoppningsvis veckors, flykt ifrån arbetet kastas vi tillbaka in i denna ångestfyllda värld. Återigen tvingas vi ägna en stor del utav vår vakna tid till att fylla på chefens redan feta plånbok.

Men det är inte bara i Aftonbladets läsarundersökningar som vi vaknar till liv och gör motstånd. När semestern är över så är det mer än bara lönearbetet som sparkas igång överallt. Lite här och där väcks nya kamper till liv. Just nu tycks det vara inom Stockholms restaurang- och krogliv som verkar knaka allra mest. I Partybloggen kastas vi in i det som är vardag för en “knegare i krogbranschen”. Jobbiga gäster, sviniga chefer och taskig arbetsmiljö.

Ett annat mycket ambitiöst projekt är den nystartade webbsidan Nöjesfabriken. En extremt matnyttig sida för alla som arbetar inom restaurang, krog, café, nattklubb och dylikt i Stockholm. Här finner vi just det sökandet efter nya sätt att organisera sig mot, kämpa för och mot arbetet som vi sett öka de senaste åren. “Vi som driver sajten är anställda på olika ställen i Stockholm, och vi saknar kopplingar till några särskilda organisationer, fackföreningar, eller dylikt.”, skriver de som ligger bakom sidan.

Men även för de utav oss arbetande som för tillfället arbetar hos AMS eller inom något utav deras sysselsättningsprojekt börjar det röra sig. Arbetsförnedringen arbetar aktivt med nytt material. Och här på Maska.nu så kommer vi fortsätta med den Arbetskygges dagbok.

Så välkomna tillbaka till oss maskande lagerarbetare, snattande krogarbetare, arbetsvägrande British Airways-anställda och alla andra som efter en kort flykt ifrån arbetslivet tvingats tillbaka till verkligheten.

M.v.h. Maska.nu Crew