Julen är stulen

Äntligen börjar julen närma sig och med den kommer för många av oss några välbehövliga dagars ledighet. Inför varje jul hör nya rekordsiffror inför julhandeln. Och detta år är inget undantag.

Stölderna bland de anställda inom handlen antas bli rekordstora under julhelgen. Arbetsköparnas organisation Svensk Handels har tidigare under hösten pekat på siffror som visar att Sverige börjar få en allt mer kontinental syn på stölder från sin egen arbetsplats. Men det är inte bara de ökande siffrorna som glädjer oss. Dick Malmlund ordningsvakt i Gallerian berättar att:

Vi har 15 000 handelsanställda som stjäl på jobbet. Förr skämdes man, i dag kan man stämma av med sina kolleger hur mycket man ska stjäla.

För vad hör julen till mer än omtänksamhet mot sina nära kära och kollegor? Att dela med sig är något som för många lyser upp de annars mörka decembermånaderna. Och när julbonusen från arbetsköparen uteblir så väljer många att rädda julstämningen genom att ordna den där lilla bonusen på eget bevåg.

Vå på Maska.nu önskar alla anställda inom handeln en god och fridefull jul!

Gör-det-själv-löneförhöjningar 2007

2007 kommer att bli ett strålande år för anställda inom svensk handel. Avtalsrörelsen har kommit fram till en löneökning på mellan 2 300 och 2 400 kronor under nästkommande tre år. Men de så kallade gör-det-själv-lönehöjningarna förväntas att bli rekordhöga under 2007. Förra året gick värden på närmare 3 miljarder att direkt härleda till att anställda stal på sina arbetsplatser, bara inom handelssektorn. (more…)

Sverige vs. Danmark: 0 – 1

Enligt det danska konsultföretaget PA Consulting så är de danska arbetarna väldigt duktiga på att höja sina egna löner. Enligt PA Consulting så stjäl, förskingrar och överdriver anställda sina egna resultat (för att få mer i lön) för en kostnad på närmare 25 miljarder varje år. Det är enligt den danska finanstidningen Børsen svårt att komma fram till en exakt siffra eftersom många företag inte vill tala öppet om det interna svinnet. (more…)

Butiksanställda fixar löneförhöjningar

Stölder för minst 2 miljarder kronor begås årligen utav butiksanställda uppger tidningen Dagens Nyheter. DN beskriver också en situation där butiksanställda, främst i livsmedelsbranschen, använder stölder som ett sätt att höja sin levnadsstandard utöver vad lönen tillåter. (more…)